Zöld irodák – jövő a munkahelyen

A környezettudatosság mára szinte alapelvárás lett. A zöld skillek a készségek, képességek új generációját jelentik, olyan tudás és viselkedés elsajátítását, mely a jövőnkért lett fontos. Ez a látásmód, ez a szemlélet nem volt jellemző a régebbi generációkra – az emberiség azonban sosem állt még ennyire rosszul a saját bolygóján, mint napjainkban. A kérdés mindig az marad, hogy vajon el tudjuk-e ezt úgy sajátítani a zöld képességeket, hogy tényleg jól működtessük így az életünket? Az biztos, hogy ez a folyamat nem lesz rövid, amíg megtanuljuk, és helyesen értjük, mit kell tennünk.

A kérdés persze az is, hogy minderre vajon mennyi időnk maradt.


De mi a helyzet a környezettudatossággal – az irodák esetében?

Megjelentek tehát a zöld irodák, és nemcsak, hogy megjelentek, de egyre népszerűbbek és fontosak is.

Ma már a trend, sőt, az elvárás mindenképpen az, hogy egy irodaház építésekor, vagy akár bővítésekor a kivitelező (illetve előtte a tervező) oda kell, hogy figyeljen arra, hogy az irodaház megfeleljen a legkorszerűbb energetikai követelményeknek.

Ilyen minősítési rendszer például a BREEAM vagy a LEED (az első angol, a második amerikai), melyek leginkább elterjedtek nálunk is az épületek minősítésének terén. Mindkettőre jellemző, hogy különböző fokozatokba sorolja a minősített épületeket. A BREEAM öt fokozatot különböztet meg, a LEED pedig négyet. Az, hogy valóban mitől válik zölddé egy iroda, az értékelések alapján sem egyszerűen megválaszolható kérdés. Nemcsak azért nem, mert az egymástól független értékeléseket nem egyszerű összevetni, de azért sem, mert még az egyfajta értékelési rendszeren belül sem mindig egyértelmű a kérdésre adott válasz.


De miért is fontosak ennyire a zöld irodák?

Fontos tudni egy adatot ahhoz, hogy megértsük, miért is lényeges, hogy az iroda is zöld legyen. A világon a globális szén-dioxid kibocsátásért felelős ugyanis az épített környezet, méghozzá nagyon nagy mértékben: 39%-ban (egyes helyeken ez 40%).

  • Ebből 28% az, ami az épületek üzemeltetéséhez közvetlenül kapcsolódik, azaz a hűtéshez, a fűtéshez, az áramellátáshoz.
  • A 11% az építőanyagok szállításából, az épületek építéséből és bontásából származik.

Nagyon magas tehát ez a szám, nem véletlen, hogy a zöld épületek tervezése és kivitelezése nagyon fontos tényezővé vált az iparágban. Nemcsak azért, mert a környezeti ártalom csökkentése fontossá vált, de költséget is lehet megtakarítani, másfelől pedig értéknövekedés lesz az eredmény.


És mi a helyzet nálunk a zöld irodákkal?

Jelenleg nálunk az irodaépületek kb. 47%-a felel meg a BREEAM vagy a LEED minősítési rendszer által lefektetett alapkövetelményeknek, illetve rendelkezik valamelyik minősítéssel a kettő közül. Ezek az irodaépületek elsősorban Budapesten vannak, a fővároson belül is már mutatnak eltérést a statisztikai adatok. A vidéki városok fejlesztése és felzárkóztatása ezen a téren is kihívás, és nem kis feladat a jövőre nézve.


Zöld irodák – szabályozás 2022-ben

Budapesten 2022 első negyedévében a meglévő irodaépületek területe átlépte a bűvös 4 millió négyzetmétert. Ha a szabályozást nézzük, akkor egy jogszabály alapján 2022. június 30. után már kizárólag olyan épületeket lehet használatba venni, melyek megfelelnek a közel nulla energiaigény követelményeinek. Az irodák száma tehát még mindig nő – ahogy az elvárások is.

A fenntarthatóság a mi egyik legfontosabb jelszavunk is. Keress minket, ha Neked is fontos környezetünk védelme – az irodában is!

http://www.orchideafm.hu