0 Orchidea Business Team

Rezsiárak az egekben – de mi lesz veled épületüzemeltetés?

A koronavírus járványt és hatásait még éppen javában elemzik a közgazdászok, de talán kijelenthetjük, hogy ez az év sem kényeztet el minket – már ami a kiszámíthatatlan és negatív változásokat jelenti.

Mire is gondolunk?

Még februárban elkezdődött az orosz-ukrán háború, amely mind gazdasági, mind politikai és persze társadalmi értelemben is nagyon új helyzetet teremtett. Nyugodtan mondhatjuk, hogy mindannyian újra meg kellett, hogy mutassuk, vajon mennyire is vagyunk rugalmasak, ha változásokról van szó. A gazdasági hatások aztán persze elértek minden szektort és fokozatosan begyűrűztek a más kialakított vagy éppen leszabályozott rendszerekbe is. Jött a nyár, és a rezsicsökkentés csökkentése, amely várhatóan nem csak rövid távon fog hatni az ingatlanpiacra – így természetesen az épületüzemeltetésre is hatással lesz.


Természetesen ebbe az üzemeltetés is beletartozik.

Az Orchidea Business Team teljes szolgáltatási palettájáról most az épületüzemeltetést vizsgáljuk meg közelebbről, mégpedig abban az összefüggésben, hogy vajon mit tehet egy üzemeltető, ha a hatékonyság és költségcsökkentés szavak még erősebb értelmet kapnak egyik napról a másikra?

Nézzünk meg néhány olyan folyamatot, amelyhez hozzányúlva, azt átgondolva új minőséget kaphatunk.

  • Várhatóan elkerülhetetlenné válik majd azon ingatlanok energetikai felmérése, amelyeket a leginkább negatív spirálba lök a rezsi növekedése és az euró gyengülése. Ha ez a folyamat elmaradt, vagy éppen olyan eredményt hozott, ami nem megnyugtató, mindenképpen elő kell venni újra ezt a feladatot.
  • Nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontossá válik az épületek üzemeltetésében az, hogy a karbantartások, felújítások időben megtörténjenek. Az sem mellékes, sőt nagyon fontos elvárás lesz, hogy a legjobb minőségű anyagok és a legkiválóbb technológiák mentén valósuljanak meg ezek a beruházások. Praktikusan ez azt fogja eredményezni, hogy az „okosban” elvégzett munkák és javítások száma várhatóan lecsökken. Egyszerűen hosszú, de még rövid távon sem fogja megérni kockáztatni.
  • Fontossá válik a pontos dokumentáció: annak lekövetése, hogy mikor mi és hogyan is történik az épület üzemeltetésének fejlesztésében. Csak így lehet ugyanis költség kímélően és megfelelő hatékonysággal beavatkozni a már meglévő folyamatokba. Ez persze ismét a minőségi változás felé viszi el a folyamatokat – a túléléshez ugyanis meg kel felelni majd a szigorú követelményeknek.


Nem szabad elfelejteni, hogy az üzemeltetés költségeinek tervezésekor a hosszú távú tervezés mellett a jelen helyzetben a legfontosabb, sőt az elsődleges kritériummá válik tehát a költséghatékonyság, mint tényező. Sokkal jobban, mint eddig bármikor.

És mi szükséges ahhoz, hogy mindez meg is valósuljon?

Olyan partnerkapcsolat, amelyben nem merülhet fel az a kérdés, hogy együtt gondolkodunk-e. Éppen ezért fektetünk partnerkapcsolataink ápolására külön energiát. Hosszú távon gondolkodni sokkal többet jelent már nekünk, üzemeltetőknek is, mint akár három évvel ezelőtt.

Mit gondol, Önnek miben tudnánk segíteni az épületüzemeltetésben?