Munkavédelem és hőség: mik a legfontosabb szabályok?

Az elmúlt napok újabb hőhulláma után – és a következő hasonló időszakok előtt, minden évben, egyre többször vetődik fel a kérdés vajon mi a munkáltató kötelezettsége kánikulában? Nézzük meg tüzetesen a vonatkozó szabályokat – hiszen munkáltatóként az Orchidea Business Team Kft. is természetesen érintett ebben a kérdésben.

Hogyan hat szervezetünkre a hőség?

A forróság szervezetünkre nagymértékben hat. Alapvetően ugyanis testünk igyekszik a hőháztartásunk szabályozásával kezelni a helyzetet, de ez nem mindig sikerül. A hőkimerüléstől, a hőséggörcsökön keresztül egészen a hőgutáig terjedhet azon szélsőséges variációk előfordulása, melyek közvetlenül a hőség miatt alakulnak ki. A hőkimerülés még akár házi módszerekkel vissza is fordítható, de például egy hőguta esetében már biztos, hogy kórházi ápolásra lesz szükség. Aztán ott van még a napszúrás is, mely lehet enyhébb és súlyosabb, ahogy a vázizmokra ható hőséggörcs is.


Lássuk tehát a szabályt, mit kell tudni a hőségriasztásról

Hőségriasztást a napi középhőmérsékletet véve alapul több szervezet is kiadhat, így például a Nemzeti Népegészségügyi Szolgálat, a meteorológiai szolgálatok, és a katasztrófavédelem egyes egységei is.

A hőségriasztás három fokozatba sorolható. Egyes fokozatnál 25, egy napon át, kettesnél szintén 25, de legalább három napon át, hármasnál pedig 27 fok feletti napi középhőmérséklet várható legalább egy magyarországi megyényi területen.

A hőségriasztást kihirdetik, és a médiában is közzé teszik.


Mit tehetnek a munkáltatók hőségriasztáskor?

Ha a munkahelyi hőmérséklet meghaladja a 24 fokot, akkor több hőségre vonatkozó munkavédelmi szabály is életbe lép, melyet a munkáltató köteles betartani.

Védőital:

Az első és egyik legfontosabb munkavédelmi rendelkezés értelmében 24 fok feletti hőmérsékletnél kötelező a védőital (víz vagy ásványvíz) biztosítása, sőt, még a hőfok tekintetében is pontosan meg van határozva az elvárás (16-18 fok). Ez praktikusan azt jelenti, hogy forró környezetben, legyen ez kültéri vagy beltéri, a felmelegedő italt cserélni kell, ha a helyzet úgy kívánja.

Pihenőidő:

A nyári nagy melegben a szervezetnek nagy szüksége van extra pihenésre, így természetesen ez a munkaidő szempontjából is lényeges változást hoz, mégpedig közepes és nehéz fizikai munkát végzők esetén. 28,5 fok felett óránként kötelező kiadni negyedóra pihenőidőt, ami 32,5 foknál már úgy alakul, hogy óránként maximum negyedóra lehet az, amit munkavégzésre fordítanak – a fennmaradó idő pedig a pihenésé. Ilyen hőfokon már a speciális hővédő ruha is kötelező. Ezen kívül érdemes még azt is tudni, hogy ezen a hőmérsékleten már a közepesen nehéz fizikai munkát végzőkre ugyanezek a szabályok lesznek érvényesek.


Fontos ajánlások hőség esetén:

Amit még tanácsolhatunk a munkáltatóknak: lehetőség szerint biztosítsák a könnyebb ruházat viselésének lehetőségét is. Zárt munkavégzési helyen fontos, hogy a klímaberendezés biztonságosan és egészségre ne ártalmasan működjön. Ennek előfeltétele az, hogy a klíma ellenőrzése és tisztítása ne maradjon el!

Ha nyílt a munkavégzés helye, akkor pedig fokozottan érdemes figyelni a napszakra, és a veszélyes UV sugárzással igencsak terhelt órákban a lehetőség szerint a legkevesebbet szabad csak a napon tartózkodni! Sőt, egyes munkáltatók szerint ilyenkor nem szabad kiengedni a munkavállalót a napra.

A legfontosabb az, hogy munkaadóként felelősséggel tartozunk azokért az emberekért, akik nekünk dolgoznak. Fontos tehát, hogy hőségriadóban a lehető legnagyobb figyelemmel legyünk erre.